...ketä seurata pitkään, milloin kääntyy pois...
Moni on ehkä jo lukenutkin tätä pyöritystä instagramin puolelta, mutta avaan nyt koko kokonaisuuden tänne, enkä palasia sieltä täältä.
Suomen Estekanit ry (SEK) on yhdistys, jossa olen toiminut ja kilpaillut lähes puolet elämästäni ja 2/3 osaa SEK:n olemassaoloajasta. Tuntuu hurjalta edes kirjoittaa se. Ensi vuonna olisi tullut kuluneeksi 10 vuotta yhteistä taivalta. Tuntuu, kuin olisin kasvanut rakkaan yhdistyksen kanssa yhdessä ja se on tottakin, koska olimme molemmat elämämme alkutaipaleella vuonna 2009. SEK on alusta asti ollut minulle enemmän kuin pelkkä yhdistys. Sieltä on tarttunut mukaan aivan ensimmäisistä kilpailustani lähtien mm. elämäni tärkeimpiä ihmisiä, uskomaton määrä kuljettuja kilometrejä (lukema on jossain 70tkm paikkeilla), uusia paikkoja ja kokemuksia, loputon määrä iloa ja naurua, mutta myös surua, turhautumista ja huonoja hetkiä. Nyt surut ja huonot hetket ovat kuitenkin muuttuneet iloja suuremmiksi.
Pidin vuoden 2016 taukoa kanihommista ja palatessani takaisin olin positiivisesti yllättynyt: Reilun vuoden aikana oli saatu aikaan lukematon määrä hienoja asioita, kuten tärkeitä sääntömuutoksia. SEK oli myös suomalaisista kaniyhdistyksistä ensimmäinen, joka reagoi RHD2-virukseen asian vaatimalla tavalla ja vakavuudella, välittömästi. Kanien ohjaukseen oli kiinnitetty huomiota ja tunsin suurta ylpeyttä rakkaasta yhdistyksestä. Kauniin kuoren alta paljastui kuitenkin toisenlainen totuus.
Sisäisiä kahnauksia on toki ollut aina, kuten varmasti lähes jokaisessa yhdistyksessä. Tässä tapauksessa se on kuitenkin mennyt aivan uudelle tasolle. Puheenjohtajia ja hallituksen jäseniä on parin vuoden ajan eronnut, he eivät ole enää kestäneet henkilökohtaisuuksiin meneviä loukkauksia joita ovat saaneet osakseen, koska ovat eri mieltä harrastukseen liittyvistä, täysin henkilökohtaisen elämän ulkopuolisista asioista. Onhan SEK:n tuore puheenjohtajakin saanut yhdistyksen hallitukselta varoituksen (huonosta) käytöksestään pari vuotta takaperin. Tällaista varoitusta ei ole ikinä ennen sitä eikä sen jälkeen, kautta SEK:n historian annettu. Vuoden 2017 keväällä minun käskettiin kesken kilpailupäivän painua helvettiin ja huudeltiin kolmen kilpailijan (joista osa myös hallituksessa silloin ja kaikki kolme nyt) toimesta henkilökohtaisuuksiin meneviä loukkauksia. En yleensä jää sanattomaksi, mutta siinä tilanteessa olin ensinnäkin järkyttynyt tapahtuneesta ja myös niin ihmeissäni, etten edes voinut sanoa mitään takaisin. Kotimatkalla mietin asioita ja olin aivan uskomattoman surullinen. Otin yhteyttä näihin henkilöihin kysyäkseni, mistä tällainen johtuu. Yhdeltä heistä sain lisää herjausviestejä, loput eivät vaivautuneet vastaamaan. Asian miettiminen saa mut edelleen voimaan pahoin. Tämä on vain yksi osa sitä kaikkea, mitä minä ja moni muu olemme joutuneet kohtaamaan.
Ennen kun avaan enemmän taustoja ja kaikkia niitä asioita missä yhdistys on rikkonut lakia ja omia sääntöjään, liitän tähän viestin, joka laitoin 25.11. pidetyn syyskokouksen päätteeksi yhdistyksen jäsenryhmään:
"Tässä vaiheessa kiitän Suomen Estekanit ry:tä näistä (monista) vuosista ja ilmoitan eroavani yhdistyksestä. SEK on ollut yhdistys jonka kanssa olen kasvanut pikkutytöstä aikuiseksi ja josta kaikki alkoi. SEK:n ansiosta olen saanut elinikäisiä rakkaita ystäviä.
Tällä hetkellä SEK ei kuitenkaan enää ole se yhdistys, jonka haluan sen olevan ja jonka toimintaan haluan olla osallisena. Yhdistyksen tilasta kertoo paljon kulunut vuosi ja se, kuinka asiat ovat menneet kuukausi kuukaudelta huonompaan suuntaan. Hallitus ei tiedostanut ongelmiaan tai ainakaan tehnyt asioille mitään. Sain kilpailupaikalla syyttelyä juuri valitulta puheenjohtajalta siitä, miksi en ole tehnyt mitään kevätkokouksen järjestämiseksi. En kuulu SEK:n hallitukseen, joten kevätkokouksen järjestäminen ei ole minun vastuuni. Muistuttelin kevätkokouksesta tosin kuukauden välein, huhtikuun puolivälistä lähtien.
Hallituksen toiminta on tänä vuonna ollut kaikkien hyvien hallintotapojen vastaista, yhdistyksen omien sääntöjen vastaista ja jopa yhdistyslain vastaista. Tämän päiväisen syyskokouksen vaalipuheet olivat täynnä tyhjänpäiväistä sanahelinää ja katteettomia lupauksia. Edelleenkään ongelmia ei tiedosteta, vaan samat henkilöt hakivat ja pääsivät seuraavaankin hallitukseen.
SEK:n kilpailuissa tapahtuvasta toiminnasta on yhteishenki ja etenkin kanien hyvinvoinnin asettaminen etusijalle kaukana. Kanin asiattomaan kohteluun ei puututa. Tästä elävä todiste oli, kun näin kilpailupaikalla annettavan kipulääkettä kanille ennen sen eliittisuoritusta. Kanien ohjaaminen on joissain tilanteissa aivan järkyttävää katsottavaa, kani ajetaan esteelle ja pakotetaan hyppäämään, kiskotaan hihnasta ja käytetään kaikki keinot, että saadaan hyppyhaluton kani pakotettua hyppäämään isojakin esteitä. Kanit satuttavat itsensä yrittäessään hädässä keksiä keinon päästä pakottamisesta eroon. Silti niitä pakotetaan, uudestaan ja uudestaan, kunnes kani ei yksinkertaisesti enää suostu hyppäämään ja se myydään pois kertakäyttötavarana. Kanin menestyminen esteillä määrittää aivan liian usein sen arvon. En ikinä voisi luopua omista rakkaista karvaperseistäni sen takia, että ne eivät hypikään eliittiä.
Kanieni voittaessa olen saanut palkintojenjaossa paheksuvia katseita ja mutinaa. Ylipäätään kilpailupaikalla näkee poikkeuksetta epämääräistä kyräilyä josta on terve kilpailuhenki kaukana. Kilpailusääntöjäkin noudatetaan vähän siihen suuntaan. Voi kuinka toivoisinkaan, että aivan jokainen kilpailija ymmärtäisi estehypyn olevan kanin ja omistajan yhteinen harrastus, jota harrastetaan kanin hyvinvointi ja tarpeet etusijalla. Kani ei ole kilpailuväline.
Teen SEK:lle vielä viimeisen palveluksen ja ilmoitan epäasianmukaisesta toiminnasta aluehallintovirastoon, sekä pyydän valvontaeläinlääkäriä vierailemaan satunnaisissa kilpailuissa. SEK on uppoava laiva, jonka mukana en halua sen nykytilassa upota. Levätköön rauhassa se SEK jonka tunsin. Kiitos kaikille kaikesta."
Tämän viestin lähetettyäni sain juuri valitulta hallituksen jäseneltä henkilökohtaisuuksiin meneviä haukkumisviestejä yli 30 ihmisen jäsenryhmässä.
Kanien käsittely
Kanien käsittely kilpailuradalla on joissain tilanteissa aivan järkyttävää katsottavaa. En sano olevani itse täydellinen ohjaaja, mutta tiedän mikä on ok ja mikä ei. Jos saan huomautuksen jostain asiasta, muutan toimintaani sen mukaan. SEK:llä huomautuksia ei kuitenkaan aina anneta räikeistäkään tilanteista ja toisaalta - monella on vaikeuksia ottaa palautetta vastaan ja huomautuksen annettuaan tuomari saa saavillisen niskaansa. Olen itsekin todistanut näitä tilanteita.
Sääntörikkomukset ja muut sääntöihin liittyvät epäkohdat
2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen toiminta käsittää koko maan. Toiminnan tarkoituksena on tarjota lemmikkikaneille ja niiden omistajille mahdollisuus yhteiseen harrastukseen, saattaa yhteen kanihypyn ja kanien harrastajia, liusätä jäsenten ja yleisön tietoutta kaneista, niiden hoidosta ja kanihypystä, edistää hyppykilpailutoimintaa sekä pitää yhteyttä Pohjoismaiden ja muiden maiden vastaaviin yhdistyksiin ja harrastajiin. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys julkaisee internetjulkaisua ja muita tiedotteita, järjestää hyppykilpailuja, - kursseja ja näytöksiä, neuvontaa, koulutusta sekä toimii alansa asiantuntijana.
Yhdistys on pitänyt vuoden 2018 aikana kilpailuita seuraavasti:
- 42 kilpailupäivää Tuusulan kunnan alueella (joista 41 kilpailupäivää samalla kentällä)
- 1 kilpailupäivä Vihdissä
- 1 kilpailupäivä Jyväskylässä
- 1 kilpailupäivä Liesjärvellä
- 1 kilpailupäivä Järvenpäässä
Maakunnittain tämä jakautuu seuraavasti:
- 44 kilpailupäivää Uusimaalla
- 1 kilpailupäivä Kanta-Hämeessä
- 1 kilpailupäivä Keski-Suomessa
Parhaimmalla tahdollakaan ei voi sanoa yhdistyksen toiminnan käsittävän koko maata. Perusteluja kysyttäessä hallitus vastasi, ettei kilpailuita ole anottu muualle. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska olen itse ollut henkilökohtaisesti anomassa kilpailua mm. Hämeenlinnaan. Anomus lähetettiin täysin ajallaan ja sääntöjen mukaisesti, mutta sitä ei hyväksytty koska yhdistys halusi ennemmin pitää kilpailun Tuusulassa.
8§ Yhdistyksen tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään yhtä (1) kuukautta ennen kevätkokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kahta viikkoa ennen kevätkokousta. Tilintarkastajien tulee olla täysi-ikäisiä eivätkä he saa kuulua yhdistyksen hallitukseen.
9§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kirjallinen kokouskutsu on laitettava näkyville internetjulkaisun kautta jokaiselle jäsenelle vähintään (14) vuorokautta ennen kokousta ja lisäksi kirjeitse tai sähköpostitse jäsenille jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen.
Yhdistys pitää vuosittain kevätkokouksen hallituksen määräämänä päivänä ennen huhtikuun loppua ja syyskokouksen hallituksen määräämänä päivänä ennen marraskuun loppua. Yhdistys voi kokoontua ylimääräiseen kokoukseen, kun yhdistyksen kokous niin päättää, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä päivästä, kun vaatimus kokouksen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Mistä edes aloittaisin... Kevätkokouksesta muistuteltiin hallitusta aktiivisesti alkuvuodesta lähtien ja tein sitä myös itse kilpailupaikalla kuukausittain. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, vaikka sääntöjen mukaan kevätkokous on pidettävä ennen huhtikuun loppua. Teimme yhdistyksen hallitukselle vaatimuksen ylimääräisen jäsenkokouksen pitämisestä (toiminnantarkastajan raporttia, tilinpäätöstä ja vastuuvapauden myöntämistä varten) ja toimitin vaatimuksen hallitukselle 12.9.2018. Ylimääräinen jäsenkokous kyllä pidettiin, mutta siellä todettiin ettei vastuuvapautta voida myöntää, koska kukaan ei ole ollut yhteydessä toiminnantarkastajiin, eikä taloudenhoitaja suostu toimittamaan tilinpäätöstä. Tässä kokouksessa erosi kaksi hallituksen jäsentä, joten hallitus ei enää ollut päätösvaltainen ja päätettiin, että syyskokouksessa valittava hallitus astuu heti kokouksen jälkeen valtaan, vuodenvaihteen sijaan.
Tässä välissä mainittakoon, että taloudenhoitajana on toiminut sama henkilö kymmenisen vuotta, eikä yhdistyksen tilin käyttö- tai katseluoikeutta ole kenelläkään muulla. Hyvä hallintotapa sen toki edellyttäisi.
Ylimääräisessä jäsenkokouksessa päätettiin pitää kevätkokous käsittelemättömiä asioita varten ja se pidettiinkin 28.10.2018. Tilanne oli kuitenkin täysin sama. Toiminnantarkastuksen eteen ei ollut kukaan hallituksessa tehnyt mitään ja taloudenhoitaja ei edelleenkään suostunut toimittamaan tilinpäätöstä. Kokouksessa todettiin jälleen, ettei vastuuvapautta vuoden 2017 hallitukselle voida myöntää.
Syyskokous pidettiin 25.11. ja tilanne oli edelleen täysin sama, paitsi tällä kertaa taloudenhoitaja toimitti tilinpäätöksen kokouksen aikana. Toiminnantarkastajiin oli otettu yhteyttä, mutta vastausta ei oltu saatu. Varatoiminnantarkastajaan ei kuitenkaan oltu otettu yhteyttä. Vastuuvapautta ei edelleenkään voitu myöntää. Tämä oli jo kolmas kokous samasta asiasta, eikä sille edelleenkään saatu päätöstä hallituksen aikaansaamattomuuden takia.
Sitten hallitusvaaliin. Olin itse ehdolla puheenjohtajaksi seuraavin saatesanoin:
"Hei! Olen Jasmine, tutummin Jassu ja haen Suomen Estekanit ry:n puheenjohtajaksi vuodelle 2019. Vuonna 2019 tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun itse aloitin kilpailemisen SEK:llä. Samana vuonna vietämme SEK:n 15-v juhlavuotta.
Jos minut valitaan Suomen Estekanit ry:n puheenjohtajaksi, lupaan tehdä kaikkeni sen eteen, että ihan jokaisella harrastajalla ja kanilla on hyvä olla yhdistyksen kilpailuissa. Lupaan ottaa jokaisen harrastajan toiveet huomioon toteuttamalla jäsenkyselyitä säännöllisin väliajoin ja ratkaisemalla asioita myös jäsenten mielipiteiden pohjalta. Hallitukseni haluan noudattavan avointa hallintotapaa, jolloin kaikilla yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus saada tietää hallituksen päätöksistä ja saada oma äänensä kuuluviin.
SEK:n perustamissääntöihin kirjattu toiminta-ajatus on edistää kilpailutoimintaa ympäri Suomen, sekä tarjota kaikille kaneille ja omistajille mahdollisuus yhteiseen harrastukseen. Jos minut valitaan, kilpailutoimintaa tullaan järjestämään kattavasti ympäri Suomen. SEK:llä on vielä monta maakuntaakin valloittamatta, esimerkiksi Kainuussa, Savossa ja Pohjois-Karjalassa ei ole vielä ikinä järjestetty kilpailuita. On aika saattaa SEK ainakin Suomen kartalle. Minulla on myös paljon kansainvälisiä kanihyppykontakteja, joiden kautta avautuu ovia kansainväliseen yhteistyöhön ja esimerkiksi seuraaviin Euroopan mestaruuskilpailuihin. Lisäksi haluan järjestää vuonna 2019 kaikkien aikojen hienoimmat juhlakisat, sekä ensimmäiset seuramestaruuskilpailut. Viimeisenä lupaan vielä tärkeimmän asian: jos minut valitaan Suomen Estekanit ry:n puheenjohtajaksi, aion toteuttaa kaikki edellä tekemäni lupaukset ja vielä ylittää ne, sekä kantaa vastuuni ja hoitaa tehtäväni kunnialla. Valitkaa viisaasti. ❤ "
Halusin pelastaa uppoavan laivan, mutta hävisin yhdellä äänellä vastaehdokkaalleni. Äänestys hoidettiin avoimena äänestyksenä, joten äänestäjät olivat selvillä. Minua äänestäneet olivat kaikki aktiivisia kilpailijoita, jotka ovat olleet jo pitkään mukana yhdistystoiminnassa. Vastaehdokkaani äänestäjistä oli lähes puolet sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole ikinä käyneet kilpailuissa, osa heistä ei omista kania ja yksi heistä oli mm. vastaehdokkaani taksikuski. Jokaisella yhdistyksen jäsenellä on toki oikeus äänestää, mutta SEK:n hallitus- ja puheenjohtajavaaleissa on ollut jo jonkin aikaa täysin mahdotonta voittaa rehellisin keinoin. Aiemmin liitettiin naapureita ja tutuntuttuja jäseniksi ja kerättiin heiltä valtakirjoja, nyt sama meininki jatkuu ilman valtakirjoja. Olisin toki itse voinut pelata samanlaista likaista peliä, mutta en ikinä voisi elää sellaisen asian kanssa että olen maksanut jäsenmaksuja tuttujeni puolesta saadakseni itselleni ääniä. Rehellisin keinoin ei vastapuolellani toki olisi ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia voittaa vaalia.
Kun näin mitä äänestystilanteessa ja jo ennen sitä tapahtui (kun taksikuskeja alettiin liittää kokoukseen), jatkoni alkoi olla hyvin selkeä: jos minua ei valita puheenjohtajaksi, eroan yhdistyksestä.
Hallitukseen valituista 4/6 (puheenjohtaja mukaanlukien) olivat aiemmassa hallituksessa, joka ei saanut mitään aikaan ja rikkoi myös mm. yhdistyslakia. Silti he kokivat oikeudekseen hakea myös seuraavaan hallitukseen.
"Kevät"kokouksessa oli yhteisesti päätetty, että SEK:n pikkujoulukisoja ei pidetä 15.12., koska samana päivänä on toisen yhdistyksen pikkujoulukisat ja on ikävää asettaa harrastajat tilanteeseen, jossa heidän täytyy valita kahden yhdistyksen väliltä. Ensimmäisenä vallassaolopäivänään uusi hallitus kuitenkin rikkoi jo vaalilupauksiaan ja päätti pitää pikkujoulukisat 15.12.
"-Hallituksessa pyrin edistämään kaikkien etua tasapuolisesti, kisaajien ehdotuksia kentiltä kuunnellen."
"-Miksi haen ehdolle hallitukseen? Tykkään tarttua uusiin haasteisiin ja minulla on paljon annettavaa yhdistykselle. Kuuntelen ehdotuksia aktiivisesti sekä olen rohkea tuodakseni esille uutta sekä mielipiteitä asioista. Kuuntelen myös kisaajia ja heidän mielipiteitään kunnioitan, autan ja neuvon sekä tsemppaan harrastajia."
Syyskokous ei ollut asianmukaisesti koolle kutsuttu, koska kokouskutsu lähetettiin jäsenille vasta kolme päivää ennen kokousta, eli 22.11., vaikka säännöt edellyttävät kahta viikkoa:
9§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kirjallinen kokouskutsu on laitettava näkyville internetjulkaisun kautta jokaiselle jäsenelle vähintään (14) vuorokautta ennen kokousta ja lisäksi kirjeitse tai sähköpostitse jäsenille jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen.
Näin ollen jokaisella jäsenellä, joka ei osallistunut syyskokoukseen, on oikeus vaatia kaikkia syyskokouksessa käsiteltyjä asioita uudelleen käsiteltäviksi.
Muutama kohta yhdistyslaista:
Moni on ehkä jo lukenutkin tätä pyöritystä instagramin puolelta, mutta avaan nyt koko kokonaisuuden tänne, enkä palasia sieltä täältä.
Suomen Estekanit ry (SEK) on yhdistys, jossa olen toiminut ja kilpaillut lähes puolet elämästäni ja 2/3 osaa SEK:n olemassaoloajasta. Tuntuu hurjalta edes kirjoittaa se. Ensi vuonna olisi tullut kuluneeksi 10 vuotta yhteistä taivalta. Tuntuu, kuin olisin kasvanut rakkaan yhdistyksen kanssa yhdessä ja se on tottakin, koska olimme molemmat elämämme alkutaipaleella vuonna 2009. SEK on alusta asti ollut minulle enemmän kuin pelkkä yhdistys. Sieltä on tarttunut mukaan aivan ensimmäisistä kilpailustani lähtien mm. elämäni tärkeimpiä ihmisiä, uskomaton määrä kuljettuja kilometrejä (lukema on jossain 70tkm paikkeilla), uusia paikkoja ja kokemuksia, loputon määrä iloa ja naurua, mutta myös surua, turhautumista ja huonoja hetkiä. Nyt surut ja huonot hetket ovat kuitenkin muuttuneet iloja suuremmiksi.
Pidin vuoden 2016 taukoa kanihommista ja palatessani takaisin olin positiivisesti yllättynyt: Reilun vuoden aikana oli saatu aikaan lukematon määrä hienoja asioita, kuten tärkeitä sääntömuutoksia. SEK oli myös suomalaisista kaniyhdistyksistä ensimmäinen, joka reagoi RHD2-virukseen asian vaatimalla tavalla ja vakavuudella, välittömästi. Kanien ohjaukseen oli kiinnitetty huomiota ja tunsin suurta ylpeyttä rakkaasta yhdistyksestä. Kauniin kuoren alta paljastui kuitenkin toisenlainen totuus.
Sisäisiä kahnauksia on toki ollut aina, kuten varmasti lähes jokaisessa yhdistyksessä. Tässä tapauksessa se on kuitenkin mennyt aivan uudelle tasolle. Puheenjohtajia ja hallituksen jäseniä on parin vuoden ajan eronnut, he eivät ole enää kestäneet henkilökohtaisuuksiin meneviä loukkauksia joita ovat saaneet osakseen, koska ovat eri mieltä harrastukseen liittyvistä, täysin henkilökohtaisen elämän ulkopuolisista asioista. Onhan SEK:n tuore puheenjohtajakin saanut yhdistyksen hallitukselta varoituksen (huonosta) käytöksestään pari vuotta takaperin. Tällaista varoitusta ei ole ikinä ennen sitä eikä sen jälkeen, kautta SEK:n historian annettu. Vuoden 2017 keväällä minun käskettiin kesken kilpailupäivän painua helvettiin ja huudeltiin kolmen kilpailijan (joista osa myös hallituksessa silloin ja kaikki kolme nyt) toimesta henkilökohtaisuuksiin meneviä loukkauksia. En yleensä jää sanattomaksi, mutta siinä tilanteessa olin ensinnäkin järkyttynyt tapahtuneesta ja myös niin ihmeissäni, etten edes voinut sanoa mitään takaisin. Kotimatkalla mietin asioita ja olin aivan uskomattoman surullinen. Otin yhteyttä näihin henkilöihin kysyäkseni, mistä tällainen johtuu. Yhdeltä heistä sain lisää herjausviestejä, loput eivät vaivautuneet vastaamaan. Asian miettiminen saa mut edelleen voimaan pahoin. Tämä on vain yksi osa sitä kaikkea, mitä minä ja moni muu olemme joutuneet kohtaamaan.
Ennen kun avaan enemmän taustoja ja kaikkia niitä asioita missä yhdistys on rikkonut lakia ja omia sääntöjään, liitän tähän viestin, joka laitoin 25.11. pidetyn syyskokouksen päätteeksi yhdistyksen jäsenryhmään:
"Tässä vaiheessa kiitän Suomen Estekanit ry:tä näistä (monista) vuosista ja ilmoitan eroavani yhdistyksestä. SEK on ollut yhdistys jonka kanssa olen kasvanut pikkutytöstä aikuiseksi ja josta kaikki alkoi. SEK:n ansiosta olen saanut elinikäisiä rakkaita ystäviä.
Tällä hetkellä SEK ei kuitenkaan enää ole se yhdistys, jonka haluan sen olevan ja jonka toimintaan haluan olla osallisena. Yhdistyksen tilasta kertoo paljon kulunut vuosi ja se, kuinka asiat ovat menneet kuukausi kuukaudelta huonompaan suuntaan. Hallitus ei tiedostanut ongelmiaan tai ainakaan tehnyt asioille mitään. Sain kilpailupaikalla syyttelyä juuri valitulta puheenjohtajalta siitä, miksi en ole tehnyt mitään kevätkokouksen järjestämiseksi. En kuulu SEK:n hallitukseen, joten kevätkokouksen järjestäminen ei ole minun vastuuni. Muistuttelin kevätkokouksesta tosin kuukauden välein, huhtikuun puolivälistä lähtien.
Hallituksen toiminta on tänä vuonna ollut kaikkien hyvien hallintotapojen vastaista, yhdistyksen omien sääntöjen vastaista ja jopa yhdistyslain vastaista. Tämän päiväisen syyskokouksen vaalipuheet olivat täynnä tyhjänpäiväistä sanahelinää ja katteettomia lupauksia. Edelleenkään ongelmia ei tiedosteta, vaan samat henkilöt hakivat ja pääsivät seuraavaankin hallitukseen.
SEK:n kilpailuissa tapahtuvasta toiminnasta on yhteishenki ja etenkin kanien hyvinvoinnin asettaminen etusijalle kaukana. Kanin asiattomaan kohteluun ei puututa. Tästä elävä todiste oli, kun näin kilpailupaikalla annettavan kipulääkettä kanille ennen sen eliittisuoritusta. Kanien ohjaaminen on joissain tilanteissa aivan järkyttävää katsottavaa, kani ajetaan esteelle ja pakotetaan hyppäämään, kiskotaan hihnasta ja käytetään kaikki keinot, että saadaan hyppyhaluton kani pakotettua hyppäämään isojakin esteitä. Kanit satuttavat itsensä yrittäessään hädässä keksiä keinon päästä pakottamisesta eroon. Silti niitä pakotetaan, uudestaan ja uudestaan, kunnes kani ei yksinkertaisesti enää suostu hyppäämään ja se myydään pois kertakäyttötavarana. Kanin menestyminen esteillä määrittää aivan liian usein sen arvon. En ikinä voisi luopua omista rakkaista karvaperseistäni sen takia, että ne eivät hypikään eliittiä.
Kanieni voittaessa olen saanut palkintojenjaossa paheksuvia katseita ja mutinaa. Ylipäätään kilpailupaikalla näkee poikkeuksetta epämääräistä kyräilyä josta on terve kilpailuhenki kaukana. Kilpailusääntöjäkin noudatetaan vähän siihen suuntaan. Voi kuinka toivoisinkaan, että aivan jokainen kilpailija ymmärtäisi estehypyn olevan kanin ja omistajan yhteinen harrastus, jota harrastetaan kanin hyvinvointi ja tarpeet etusijalla. Kani ei ole kilpailuväline.
Teen SEK:lle vielä viimeisen palveluksen ja ilmoitan epäasianmukaisesta toiminnasta aluehallintovirastoon, sekä pyydän valvontaeläinlääkäriä vierailemaan satunnaisissa kilpailuissa. SEK on uppoava laiva, jonka mukana en halua sen nykytilassa upota. Levätköön rauhassa se SEK jonka tunsin. Kiitos kaikille kaikesta."
Tämän viestin lähetettyäni sain juuri valitulta hallituksen jäseneltä henkilökohtaisuuksiin meneviä haukkumisviestejä yli 30 ihmisen jäsenryhmässä.
Kanien käsittely
Kanien käsittely kilpailuradalla on joissain tilanteissa aivan järkyttävää katsottavaa. En sano olevani itse täydellinen ohjaaja, mutta tiedän mikä on ok ja mikä ei. Jos saan huomautuksen jostain asiasta, muutan toimintaani sen mukaan. SEK:llä huomautuksia ei kuitenkaan aina anneta räikeistäkään tilanteista ja toisaalta - monella on vaikeuksia ottaa palautetta vastaan ja huomautuksen annettuaan tuomari saa saavillisen niskaansa. Olen itsekin todistanut näitä tilanteita.
Sääntörikkomukset ja muut sääntöihin liittyvät epäkohdat
2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen toiminta käsittää koko maan. Toiminnan tarkoituksena on tarjota lemmikkikaneille ja niiden omistajille mahdollisuus yhteiseen harrastukseen, saattaa yhteen kanihypyn ja kanien harrastajia, liusätä jäsenten ja yleisön tietoutta kaneista, niiden hoidosta ja kanihypystä, edistää hyppykilpailutoimintaa sekä pitää yhteyttä Pohjoismaiden ja muiden maiden vastaaviin yhdistyksiin ja harrastajiin. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys julkaisee internetjulkaisua ja muita tiedotteita, järjestää hyppykilpailuja, - kursseja ja näytöksiä, neuvontaa, koulutusta sekä toimii alansa asiantuntijana.
Yhdistys on pitänyt vuoden 2018 aikana kilpailuita seuraavasti:
- 42 kilpailupäivää Tuusulan kunnan alueella (joista 41 kilpailupäivää samalla kentällä)
- 1 kilpailupäivä Vihdissä
- 1 kilpailupäivä Jyväskylässä
- 1 kilpailupäivä Liesjärvellä
- 1 kilpailupäivä Järvenpäässä
Maakunnittain tämä jakautuu seuraavasti:
- 44 kilpailupäivää Uusimaalla
- 1 kilpailupäivä Kanta-Hämeessä
- 1 kilpailupäivä Keski-Suomessa
Parhaimmalla tahdollakaan ei voi sanoa yhdistyksen toiminnan käsittävän koko maata. Perusteluja kysyttäessä hallitus vastasi, ettei kilpailuita ole anottu muualle. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska olen itse ollut henkilökohtaisesti anomassa kilpailua mm. Hämeenlinnaan. Anomus lähetettiin täysin ajallaan ja sääntöjen mukaisesti, mutta sitä ei hyväksytty koska yhdistys halusi ennemmin pitää kilpailun Tuusulassa.
8§ Yhdistyksen tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään yhtä (1) kuukautta ennen kevätkokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kahta viikkoa ennen kevätkokousta. Tilintarkastajien tulee olla täysi-ikäisiä eivätkä he saa kuulua yhdistyksen hallitukseen.
9§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kirjallinen kokouskutsu on laitettava näkyville internetjulkaisun kautta jokaiselle jäsenelle vähintään (14) vuorokautta ennen kokousta ja lisäksi kirjeitse tai sähköpostitse jäsenille jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen.
Yhdistys pitää vuosittain kevätkokouksen hallituksen määräämänä päivänä ennen huhtikuun loppua ja syyskokouksen hallituksen määräämänä päivänä ennen marraskuun loppua. Yhdistys voi kokoontua ylimääräiseen kokoukseen, kun yhdistyksen kokous niin päättää, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä päivästä, kun vaatimus kokouksen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Mistä edes aloittaisin... Kevätkokouksesta muistuteltiin hallitusta aktiivisesti alkuvuodesta lähtien ja tein sitä myös itse kilpailupaikalla kuukausittain. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, vaikka sääntöjen mukaan kevätkokous on pidettävä ennen huhtikuun loppua. Teimme yhdistyksen hallitukselle vaatimuksen ylimääräisen jäsenkokouksen pitämisestä (toiminnantarkastajan raporttia, tilinpäätöstä ja vastuuvapauden myöntämistä varten) ja toimitin vaatimuksen hallitukselle 12.9.2018. Ylimääräinen jäsenkokous kyllä pidettiin, mutta siellä todettiin ettei vastuuvapautta voida myöntää, koska kukaan ei ole ollut yhteydessä toiminnantarkastajiin, eikä taloudenhoitaja suostu toimittamaan tilinpäätöstä. Tässä kokouksessa erosi kaksi hallituksen jäsentä, joten hallitus ei enää ollut päätösvaltainen ja päätettiin, että syyskokouksessa valittava hallitus astuu heti kokouksen jälkeen valtaan, vuodenvaihteen sijaan.
Tässä välissä mainittakoon, että taloudenhoitajana on toiminut sama henkilö kymmenisen vuotta, eikä yhdistyksen tilin käyttö- tai katseluoikeutta ole kenelläkään muulla. Hyvä hallintotapa sen toki edellyttäisi.
Ylimääräisessä jäsenkokouksessa päätettiin pitää kevätkokous käsittelemättömiä asioita varten ja se pidettiinkin 28.10.2018. Tilanne oli kuitenkin täysin sama. Toiminnantarkastuksen eteen ei ollut kukaan hallituksessa tehnyt mitään ja taloudenhoitaja ei edelleenkään suostunut toimittamaan tilinpäätöstä. Kokouksessa todettiin jälleen, ettei vastuuvapautta vuoden 2017 hallitukselle voida myöntää.
Syyskokous pidettiin 25.11. ja tilanne oli edelleen täysin sama, paitsi tällä kertaa taloudenhoitaja toimitti tilinpäätöksen kokouksen aikana. Toiminnantarkastajiin oli otettu yhteyttä, mutta vastausta ei oltu saatu. Varatoiminnantarkastajaan ei kuitenkaan oltu otettu yhteyttä. Vastuuvapautta ei edelleenkään voitu myöntää. Tämä oli jo kolmas kokous samasta asiasta, eikä sille edelleenkään saatu päätöstä hallituksen aikaansaamattomuuden takia.
Sitten hallitusvaaliin. Olin itse ehdolla puheenjohtajaksi seuraavin saatesanoin:
"Hei! Olen Jasmine, tutummin Jassu ja haen Suomen Estekanit ry:n puheenjohtajaksi vuodelle 2019. Vuonna 2019 tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun itse aloitin kilpailemisen SEK:llä. Samana vuonna vietämme SEK:n 15-v juhlavuotta.
Jos minut valitaan Suomen Estekanit ry:n puheenjohtajaksi, lupaan tehdä kaikkeni sen eteen, että ihan jokaisella harrastajalla ja kanilla on hyvä olla yhdistyksen kilpailuissa. Lupaan ottaa jokaisen harrastajan toiveet huomioon toteuttamalla jäsenkyselyitä säännöllisin väliajoin ja ratkaisemalla asioita myös jäsenten mielipiteiden pohjalta. Hallitukseni haluan noudattavan avointa hallintotapaa, jolloin kaikilla yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus saada tietää hallituksen päätöksistä ja saada oma äänensä kuuluviin.
SEK:n perustamissääntöihin kirjattu toiminta-ajatus on edistää kilpailutoimintaa ympäri Suomen, sekä tarjota kaikille kaneille ja omistajille mahdollisuus yhteiseen harrastukseen. Jos minut valitaan, kilpailutoimintaa tullaan järjestämään kattavasti ympäri Suomen. SEK:llä on vielä monta maakuntaakin valloittamatta, esimerkiksi Kainuussa, Savossa ja Pohjois-Karjalassa ei ole vielä ikinä järjestetty kilpailuita. On aika saattaa SEK ainakin Suomen kartalle. Minulla on myös paljon kansainvälisiä kanihyppykontakteja, joiden kautta avautuu ovia kansainväliseen yhteistyöhön ja esimerkiksi seuraaviin Euroopan mestaruuskilpailuihin. Lisäksi haluan järjestää vuonna 2019 kaikkien aikojen hienoimmat juhlakisat, sekä ensimmäiset seuramestaruuskilpailut. Viimeisenä lupaan vielä tärkeimmän asian: jos minut valitaan Suomen Estekanit ry:n puheenjohtajaksi, aion toteuttaa kaikki edellä tekemäni lupaukset ja vielä ylittää ne, sekä kantaa vastuuni ja hoitaa tehtäväni kunnialla. Valitkaa viisaasti. ❤ "
Halusin pelastaa uppoavan laivan, mutta hävisin yhdellä äänellä vastaehdokkaalleni. Äänestys hoidettiin avoimena äänestyksenä, joten äänestäjät olivat selvillä. Minua äänestäneet olivat kaikki aktiivisia kilpailijoita, jotka ovat olleet jo pitkään mukana yhdistystoiminnassa. Vastaehdokkaani äänestäjistä oli lähes puolet sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole ikinä käyneet kilpailuissa, osa heistä ei omista kania ja yksi heistä oli mm. vastaehdokkaani taksikuski. Jokaisella yhdistyksen jäsenellä on toki oikeus äänestää, mutta SEK:n hallitus- ja puheenjohtajavaaleissa on ollut jo jonkin aikaa täysin mahdotonta voittaa rehellisin keinoin. Aiemmin liitettiin naapureita ja tutuntuttuja jäseniksi ja kerättiin heiltä valtakirjoja, nyt sama meininki jatkuu ilman valtakirjoja. Olisin toki itse voinut pelata samanlaista likaista peliä, mutta en ikinä voisi elää sellaisen asian kanssa että olen maksanut jäsenmaksuja tuttujeni puolesta saadakseni itselleni ääniä. Rehellisin keinoin ei vastapuolellani toki olisi ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia voittaa vaalia.
Kun näin mitä äänestystilanteessa ja jo ennen sitä tapahtui (kun taksikuskeja alettiin liittää kokoukseen), jatkoni alkoi olla hyvin selkeä: jos minua ei valita puheenjohtajaksi, eroan yhdistyksestä.
Hallitukseen valituista 4/6 (puheenjohtaja mukaanlukien) olivat aiemmassa hallituksessa, joka ei saanut mitään aikaan ja rikkoi myös mm. yhdistyslakia. Silti he kokivat oikeudekseen hakea myös seuraavaan hallitukseen.
"Kevät"kokouksessa oli yhteisesti päätetty, että SEK:n pikkujoulukisoja ei pidetä 15.12., koska samana päivänä on toisen yhdistyksen pikkujoulukisat ja on ikävää asettaa harrastajat tilanteeseen, jossa heidän täytyy valita kahden yhdistyksen väliltä. Ensimmäisenä vallassaolopäivänään uusi hallitus kuitenkin rikkoi jo vaalilupauksiaan ja päätti pitää pikkujoulukisat 15.12.
"-Hallituksessa pyrin edistämään kaikkien etua tasapuolisesti, kisaajien ehdotuksia kentiltä kuunnellen."
"-Miksi haen ehdolle hallitukseen? Tykkään tarttua uusiin haasteisiin ja minulla on paljon annettavaa yhdistykselle. Kuuntelen ehdotuksia aktiivisesti sekä olen rohkea tuodakseni esille uutta sekä mielipiteitä asioista. Kuuntelen myös kisaajia ja heidän mielipiteitään kunnioitan, autan ja neuvon sekä tsemppaan harrastajia."
Syyskokous ei ollut asianmukaisesti koolle kutsuttu, koska kokouskutsu lähetettiin jäsenille vasta kolme päivää ennen kokousta, eli 22.11., vaikka säännöt edellyttävät kahta viikkoa:
9§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kirjallinen kokouskutsu on laitettava näkyville internetjulkaisun kautta jokaiselle jäsenelle vähintään (14) vuorokautta ennen kokousta ja lisäksi kirjeitse tai sähköpostitse jäsenille jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen.
Näin ollen jokaisella jäsenellä, joka ei osallistunut syyskokoukseen, on oikeus vaatia kaikkia syyskokouksessa käsiteltyjä asioita uudelleen käsiteltäviksi.
Muutama kohta yhdistyslaista:
24 § (16.7.2010/678)
Kokouskutsu
Yhdistyksen kokous on kutsuttava koolle siten kuin säännöissä on määrätty. Kokouskutsussa on mainittava kokouksen aika ja paikka.
Jos kokoukseen voidaan osallistua myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla, tästä on mainittava kokouskutsussa. Kokouskutsussa on lisäksi mainittava, jos kokoukseen postitse tai teknisen apuvälineen avulla osallistuvan jäsenen puhevallan käyttäminen on rajoitettua.
Päätöstä 23 §:ssä mainitussa ja muussa siihen verrattavassa asiassa ei kokouksessa saa tehdä, ellei asiaa ole mainittu kokouskutsussa.
35 § (16.7.2010/678)
Hallitus
Yhdistyksellä on oltava hallitus, johon kuuluu vähintään kolme jäsentä. Hallituksen on lain ja sääntöjen sekä yhdistyksen päätösten mukaan huolellisesti hoidettava yhdistyksen asioita. Hallituksen on huolehdittava siitä, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito on luotettavalla tavalla järjestetty. Hallitus edustaa yhdistystä.
Hallituksella on oltava puheenjohtaja. Puheenjohtaja ei saa olla vajaavaltainen. Hallituksen muiden jäsenten on oltava 15 vuotta täyttäneitä. Konkurssissa oleva ei voi olla hallituksen jäsenenä.
Hallituksen puheenjohtajalla on oltava asuinpaikka Suomessa, jollei Patentti- ja rekisterihallitus myönnä lupaa poiketa tästä.
Lisäksi SEK on rikkonut tietosuojalakia esimerkiksi tämän syksyn aikana tulleissa jäsensähköposteissa ja kokouskutsuissa. Asiasta mainittiin jäsenten toimesta jo ensimmäisen kerran jälkeen, mutta sille ei tehty mitään. Tämäkin on vakava ja tahallinen laiminlyönti.Mitä seuraavaksi?
Olen tehnyt SEK:n toiminnasta ilmoituksen aluehallintovirastoon, josta se on edennyt jatkokäsittelyyn. Lähiaikoina varmasti selviää asian seuraamukset.
Päätös erota Suomen Estekanit ry:stä ei ollut helppo, mutta ainoa oikea. En halua millään tavalla tukea tällaista toimintaa ja toivon muidenkin ymmärtävän sen. Olen saanutkin eroamiseni jälkeen aivan uskomattoman määrän tsemppiviestejä - kiitos niistä ihan jokaiselle. Mä jatkan tästä nyt muiden hienojen hommien pariin ja SKH:n kisoissa toki nähdään! Ainiin - kasvattajanimenikin hyväksyttiin (viimein) ja kasvattieni omistajat saavat nyt liittää kasvattiensa nimen eteen kasvattajanimeni Imaginaerum's. Nimen taustoista myöhemmin lisää.
...Valot pimeyksien reunoilla ovat harvassa, mutta olemassa.
❤Jassu
En ihan hirveän tarkasti ehtinyt lukea kaikkea kun istun töissä, mutta juuri tälläiset ilmiöt sai mut vetäytymään muutama kk sitten kokonaan kanipiireistä. Jatkuvaa jankkausta siitä miksi kania pitää hoitaa sen anstaitsemalla tavalla kuten kaikkea muutakin elävää. Tietysti kanien ruokinta on se suurin kirosana. Ite järjestän rokotustapahtumia mutta pitäsköhän mun alkaa katsella muita yhdistyksiä. Mä oon oman osani jo tehny, yrittänyt sivistää. En vaan jaksa enää. Tyhmään ei puhe uppoa. Turha se on huutaa ku ei mene perille. Näyttelyihinkään ei mennä enää.
VastaaPoistaJulkaise tää kanit-ryhmään facebookissa niin saa enemmän näkyvyyttä? Hyvä kirjoitus!
VastaaPoista