Siirry pääsisältöön

Sometimes love means letting go - milloin on aika päästää irti - osa 2

Kirjoitin ensimmäisen osan aiheesta lähes tasan kaksi vuotta sitten ja koska tilanne ei ole miksikään muuttunut, koen jälleen tarpeelliseksi palata saman asian äärelle. Silloinen postaus käsitteli melko kokonaisvaltaisesti kanista luopumista ja eettistä näkökulmaa esimerkiksi pidettäessä pysyvästi sairasta kania elossa. 

"On helppo perustella itselleen sen kummemmin miettimättä, minkä takia vaikeaa päätöstä eläimen lopettamisesta ei tarvitse vielä tehdä. Tämä johtaa usein siihen, että päätöstä pitkitetään ja pitkitetään kunnes eläin kärsii kohtuuttoman paljon, eikä yksinkertaisesti jää enää muita vaihtoehtoja jäljelle. Parantumattomasti sairaan eläimen elämän pitkittäminen "huonoihin päiviin" saakka ei lohduta ketään muuta, paitsi ihmistä jonka ei tarvitse tehdä päätöstä ennen kuin on pakko."

Sivusin tuossa samaisessa postauksessa myös ääritapauksia:

"Muutama päivä takaperin erehdyin etsimään Instagramista julkaisuja tägillä #disabledrabbits. Oletin löytäväni ehkä muutaman videon kanista pyörätuolissa, mutta todellisuus valkeni pian. Tuolla aihetunnisteella löytyy tänään (11.11.2019) 3000 julkaisua sadoista kaneista joilla on halvaantunutta takapäätä, halvausoireita jopa kaikissa jaloissa samanaikaisesti, paha head tilt, kani jonka virtsarakko ei tyhjenny itsestään vaan ihmisen tulee tyhjentää se painamalla, tai muuten vaan vakavia ja kaiken lajityypillisen toiminnan estäviä rajoitteita."

Tänä päivänä, 15.11.2021, tilanne ei ole sen parempi. #disabledrabbits -aihetunnisteella löytyy 4500 julkaisua eikä mikään ole muuttunut. Tilejä yhdistää edelleen myös se, että niille ei saa ehdottaa lopetusta tai tulee estetyksi. Linkkasin ensimmäiseen aiheeseen liittyvään postaukseen joitakin esimerkkejä näistä tapauksista. Videot ja kuvat voivat järkyttää. 

Olen miettinyt pitkään, mitä juuri minä voisin asialle tehdä. Noiden jo olemassa olevien tapauksien osalta en luultavasti paljoa, mutta koska somessa ja seuraajissani on valtava voima, ehdotan että otetaan tuo kyseinen tägi haltuun meidän toimesta. Tällä tavalla nuo ääritapaukset eivät saa niin paljoa näkyvyyttä ja kyseisellä tunnisteella hakevat muut henkilöt huomaavat väkisin myös meidän jakaman sisällön. Jos tämän blogin kuukausittaisista kävijöistä jokainen jakaisi alla olevan postauksen Instagramiin samalla tägillä, olisi siinä jo yhtä paljon julkaisuja, kun kyseisellä tägillä tällä hetkellä löytyy. 

Pyydänkin nyt kaikkia tallentamaan alla olevan kuvan ja jakamaan sen Instagramissa käyttäen tägiä #disabledrabbits


"Kukaan meistä ei voi täysin varmasti sanoa mitä eläin tuntee tai ajattelee missäkin tilanteessa. Siksi meidän onkin käytettävä kaikkia käytettävissä olevia keinoja arvioidaksemme tilanteen parhaan kykymme mukaan ja tehtävä päätökset mieluummin ajoissa, kuin liian myöhään. Yksi asia on kuitenkin varma: kuollut ei kärsi."  

Sometimes love means letting go. 

Tsemppiä alkaneeseen viikkoon kaikille! 

 ❤ Jassu



Kommentit

Suosituimmat

Kanin sairaudet

Päivitetty 12.3.2018 Sairaudet on jaettu tässä tekstissä virusten aiheuttamiin, loisten aiheuttamiin, bakteerin aiheuttamiin ja muihin sairauksiin. Jos käytät tekstiäni jossain, merkitse mistä sen otit!   Blogini täytyy myös linkata selkeästi tekstin yhteyteen. Sairas kani on vietävä viivyttelemättä  lääkäriin  tai osattava itse hoitaa. Jokainen on vastuussa kaninsa hyvinvoinnista ja on velvollinen sen takaamaan. Hankalien, paljon hoitoa tai leikkauksia vaativien ja pitkäaikaisten sairauksien kohdalla on syytä miettiä, että kannattaako kania enää hoitaa, vai onko lopetus sille armollisempaa.  Terve kani: -Kanin nenän tulee olla kuiva  -Kanin normaali ruumiinlämpö on 38,5 - 40,5 astetta -Terve kani syö paljon heinää  -Hyvässä massassa, ei merkittäviä painonmuutoksia -Hyväkuntoinen turkki -Papanan tulee olla kuivaa, suurta ja vaaleaa -Kirkkaat silmät, jotka eivät vuoda Oikea annos on hyvä tarkastaa, koska osa eläinlääkärei...

Kanin ruokinta

Kirjoitan nyt pidemmän tekstin kanin ruokinnasta, koska aihe puhuttaa paljon netin kanipalstoilla. Monella kanin omistajalla on lemmikkinsä ruokinta todella huonolla mallilla, vaikka niin ei todellakaan pitäisi olla.  Heinä Heinän tärkeyttä ei voi liikaa painottaa. Heinä on kanin pääravintoa, jota sillä kuuluu olla jatkuvasti saatavilla. Sekään ei vielä riitä, vaan kanin täytyy todella syödä heinää riittävästi. 80-90% kanin ruokavaliosta tulisi koostua heinästä. Kanin tulee syödä heinää itsensä kokoinen kasa päivässä, joka tekee n. kanin oman painon verran heinää viikossa. Heinää kani ei voi syödä koskaan liikaa. Heinä pitää hampaat ja suoliston kunnossa, sekä tarjoaa kanille myös tekemistä, koska normaali kani kuluttaa suurimman osan päivästään heinää syödessä. Kanin täytyy syödä heinää lähes koko ajan, jotta sen suolisto pysyy toiminnassa. Kääpiöjänis Niila ja kanin itsensä kokoinen kasa heinää Kuvan kani painaa 1325g, eli 1,325kg. Kanin kokoinen pussi heinä...

Kaksi uroskania yhdessä?

Kuulen usein puhuttavan, että kaksi urosta eivät tule ikinä keskenään toimeen, ne tappavat toisensa tai vähintään repivät henkihieveriin. Urosten pitämistä yhdessä kauhistellaan mielestäni turhan ehdottomasti, jokainen kani on yksilö ja kaikki kanit voivat, sukupuolesta riippumatta tapella keskenään, tai olla tappelematta. Toki todennäköisimmin toimeen tulevat kaksi naarasta tai leikattu uros ja naaras. Toisaalta kahden uroksen tullessa toimeen keskenään, ei minkään muun yhdistelmän välinen suhde meinaa yltää samalle tasolle. Oman kokemukseni perusteella leikatut urokset ovat yleensä juuri niitä reviiritietoisimpia. Niiden kanssa asuville naaraille on vuosien aikana tullut eniten haljenneita huulia ja muita puremahaavoja. Kerran heräsin keskellä yötä siihen, kun uros joka oli asunut kaksi vuotta saman naaraan kanssa, kävi tämän kimppuun ja naaras kiljui. Naaraiden totuttaminen yhteen on ollut itselleni kaikkein helpointa. Toisaalta myös ne urosyhdistelmät jotka ovat tulleet...