Siirry pääsisältöön

Talven kuulumisia

Tringa's Triceratops
"Niila"

Talvi on kanien osalta mennyt lähinnä lomaillessa, siinä missä omistaja on tehnyt töitä enemmän kuin liikaa. Yhtäkään poikuetta ei ole talven aikana syntynyt, mutta nyt on tarkoitus aloittaa jälleen astutukset. Jos kaikki menee suunnitellusti, tulossa on niin puhtaita kääpiöjänispoikasia, kuin projektipoikasiakin (hollantilainen x kääpiöjänis). Tämän lisäksi tulossa on estepainotteinen poikue ja 1-2 muuta poikuetta, joista en vielä kerro enempää. Jos onnistumisprosentti on samaa tasoa kuin viime vuonna, hetki saadaan vielä odotella...


Kääpiöjänispoikasten värimahdollisuuksia ovat musta, sininen, ruskea, luonnonsininen, luonnonruskea, lux ja egern. Projektipoikasilla puolestaan musta, sininen, ruskea ja egern, estepoikueella luonnon- ja ruskeasoopeli + scheck.




"Chica"
Näyttelyissä ei ole marraskuun lopun jälkeen tullut käytyä, eikä myöskään estepuolella. Näin ollen vuoden 2017 viimeiseksi näyttelyviikonlopuksi jäi 25.-26.11., eli ensin lauantaina Suomi 100v -juhlanäyttely Viialassa, jonka jälkeen tuomaroin vielä sunnuntaina Lappeenrannassa paikallisyhdistyksen PET-näyttelyn. Matkalla Viialasta Lappeenrantaan tuli paria liikennekameraakin väläyteltyä, jonka seurauksena postilaatikosta kolahti parisen viikkoa takaperin 140e pikavoitto. 



The Force Awakens
"Nala"
Vuodesta 2017 ei ole juurikaan ihmeellisyyksiä kerrottavana. Ihan perus ookoo kanivuosi, joka piti sisällään erittäin onnistuneen kanileirin ja yhdet järjestämäni estekisat Jyväskylässä. VH-listalla on neljä kaniani, joista yksi on oma kasvatti. Sijoitukset eivät kuitenkaan päätä huimaa, eli niillä ei voi tällä kertaa ylpeillä. Fia sijoittui elämänsä ensimmäisissä estekisoissa neljänneksi ja meni tasaisen varmasti, veikkaan että ainakin sillä on tulevaisuutta esteillä.

Tulevista estekisoista ei ole juurikaan tietoa, paitsi SKH:n ystävänpäiväkisat, joihin todennäköisesti lähdetään muutaman kanin kanssa. Ennen sitä on kuitenkin vuorossa LU 2018, joka järjestetään Lempäälässä 27.-28.1. Sinne lähtee mukaan ulkomuotopuolelle Rafi ja Kidi ja PET-puolelle Niila, Fia ja Fuji.

White Night Fantasy
"Fia"
Vuoden 2018 suunnitelmina on saada edes jonkilaista näyttelymenestystä ulkomuotopuolella ja Niilan poikasten kanssa estepuolella. Lisäksi luvassa on pari viikonloppuleiriä ja ainakin yksi pidempi kanileiri kesällä. Seuraava leiri järjestetään 2.-4.3. Jyväskylän naapurikunnassa Toivakassa, tarkempaa tietoa löytyy täältä!
"Chica"
Pelkkää riemua ei ole vuosi 2017 ollut. Lappeenrannan näyttelyn jälkeen Hammer menehtyi yllättäen ja kerkesin jo mielessäni käymään läpi kaikki mahdolliset kauhuskenaariot koko kanilaan leviävistä tartuntataudeista ja RHD2-viruksesta. Evirassa kuolinsyyksi paljastui aivotulehdus, todennäköisimmin e. cuniculin aiheuttama. Lisäksi Hammerilta löytyi voimakasta hammaspiikkimuodostusta, jota en ikinä olisi osannut odottaa, sillä ruokahalussa ei ollut tapahtunut minkäänlaisia muutoksia. 

Kokonaisuudessaan otin Hamsu-papan menetyksen melko raskaasti, koska sen varalle oli vielä paljon suunnitelmia. Hammer myös oli itselleni monella tapaa aivan erityinen kani ja koko kanila tuntuu nyt paljon tyhjemmältä ilman sitä. Tilannetta ei yhtään helpota "olisinko voinut tehdä jotain toisin" -ajatukset, mutta todellisuudessa en olisi mitenkään voinut tietää. Hammer ei oireillut millään tavalla.

Mr. Hammer
"Hamsu"
8.5.2013-26.11.2017
The Dance Of Dragons
"Darya"
Onneksi Hamsu on jättänyt monen monta hienoa jälkeläistä maailmaan, joista yksi, viereisessä kuvassa oleva Darya on oma kasvattini. Darya on poikueensa ainoa kotiin jäänyt poikanen ja se muistuttaa päivittäin isästään. Neidillä on täysin samanlainen luonne kuin isällään, eikä ensinäkemälläkään jää epäselväksi, kenen jälkeläinen se on. 








 ❤: Jassu


Kommentit

  1. Hei! Löysin tuolta ylävalikon kautta kirjoittamasi ruokintaohjeen. Syötän kanilleni Genesis-nimistä pellettiä. Ruokalusikallinen sitä painaa 5 grammaa, jolloin 20-25g Genesistä on tilavuutena 0,6-0,75dl. Pitäisikö minun siis syöttää noin kahden kilon painoiselle kanilleni melkein 1,5dl pellettiä päivässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu toki paljon kanin iästä, onko leikattu, kuinka paljon liikkuu, kuinka paljon syö heinää jne. + yksilöllisistä tekijöistä. Mutta joo, jos Genesis tosiaan painaa 5g/15ml, voi sitä parikiloiselle antaa helposti sen 1,2-1,5dl, em. tekijät huomioiden ja järkeä saa käyttää. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat

Kanin sairaudet

Päivitetty 12.3.2018 Sairaudet on jaettu tässä tekstissä virusten aiheuttamiin, loisten aiheuttamiin, bakteerin aiheuttamiin ja muihin sairauksiin. Jos käytät tekstiäni jossain, merkitse mistä sen otit!   Blogini täytyy myös linkata selkeästi tekstin yhteyteen. Sairas kani on vietävä viivyttelemättä  lääkäriin  tai osattava itse hoitaa. Jokainen on vastuussa kaninsa hyvinvoinnista ja on velvollinen sen takaamaan. Hankalien, paljon hoitoa tai leikkauksia vaativien ja pitkäaikaisten sairauksien kohdalla on syytä miettiä, että kannattaako kania enää hoitaa, vai onko lopetus sille armollisempaa.  Terve kani: -Kanin nenän tulee olla kuiva  -Kanin normaali ruumiinlämpö on 38,5 - 40,5 astetta -Terve kani syö paljon heinää  -Hyvässä massassa, ei merkittäviä painonmuutoksia -Hyväkuntoinen turkki -Papanan tulee olla kuivaa, suurta ja vaaleaa -Kirkkaat silmät, jotka eivät vuoda Oikea annos on hyvä tarkastaa, koska osa eläinlääkäreistä määrää kaneille kipulääkk

Kanin ruokinta

Kirjoitan nyt pidemmän tekstin kanin ruokinnasta, koska aihe puhuttaa paljon netin kanipalstoilla. Monella kanin omistajalla on lemmikkinsä ruokinta todella huonolla mallilla, vaikka niin ei todellakaan pitäisi olla.  Heinä Heinän tärkeyttä ei voi liikaa painottaa. Heinä on kanin pääravintoa, jota sillä kuuluu olla jatkuvasti saatavilla. Sekään ei vielä riitä, vaan kanin täytyy todella syödä heinää riittävästi. 80-90% kanin ruokavaliosta tulisi koostua heinästä. Kanin tulee syödä heinää itsensä kokoinen kasa päivässä, joka tekee n. kanin oman painon verran heinää viikossa. Heinää kani ei voi syödä koskaan liikaa. Heinä pitää hampaat ja suoliston kunnossa, sekä tarjoaa kanille myös tekemistä, koska normaali kani kuluttaa suurimman osan päivästään heinää syödessä. Kanin täytyy syödä heinää lähes koko ajan, jotta sen suolisto pysyy toiminnassa. Kääpiöjänis Niila ja kanin itsensä kokoinen kasa heinää Kuvan kani painaa 1325g, eli 1,325kg. Kanin kokoinen pussi heinää pa

Kaksi uroskania yhdessä?

Kuulen usein puhuttavan, että kaksi urosta eivät tule ikinä keskenään toimeen, ne tappavat toisensa tai vähintään repivät henkihieveriin. Urosten pitämistä yhdessä kauhistellaan mielestäni turhan ehdottomasti, jokainen kani on yksilö ja kaikki kanit voivat, sukupuolesta riippumatta tapella keskenään, tai olla tappelematta. Toki todennäköisimmin toimeen tulevat kaksi naarasta tai leikattu uros ja naaras. Toisaalta kahden uroksen tullessa toimeen keskenään, ei minkään muun yhdistelmän välinen suhde meinaa yltää samalle tasolle. Oman kokemukseni perusteella leikatut urokset ovat yleensä juuri niitä reviiritietoisimpia. Niiden kanssa asuville naaraille on vuosien aikana tullut eniten haljenneita huulia ja muita puremahaavoja. Kerran heräsin keskellä yötä siihen, kun uros joka oli asunut kaksi vuotta saman naaraan kanssa, kävi tämän kimppuun ja naaras kiljui. Naaraiden totuttaminen yhteen on ollut itselleni kaikkein helpointa. Toisaalta myös ne urosyhdistelmät jotka ovat tulleet