Siirry pääsisältöön

Kanin pito vapaana?

Tringa's Triceratops
"Niila"

Kanin pitäminen vapaana on herättänyt viimeaikoina jonkun verran keskustelua, joten tässä oma kannanottoni asiaan.

Suurin osa kaneista nauttii silmin nähden vapaanaolosta. Aitaus ei ainakaan minun tapauksessani aja samaa asiaa, koska riittävän suuren aitauksen rakentaminen on... No, jos ei mahdotonta, niin ainakin toivotonta.

Kania ei ikinä tule pitää vapaana, jos ei ole asiasta aivan varma. Jos kanilla on tapana säikähdellä asioita normaaleissakin olosuhteissa, ei sen vapaana pitäminen ole kovin järkevä vaihtoehto. Toisaalta vielä yllättävää ääntäkin pelottavampaa kanille on usein se, jos valjaiden hihna jää jalkojen väliin tai valjaat luiskahtavat paikaltaan. Vapaana ulkoilevan kanin on oltava jatkuvassa valvonnassa.

Jokainen kaneistani on vuosien saatossa ulkoillut valvotusti ainakin jossain vaiheessa, eikä yksikään niistä ole karannut edes hetkeksi. Joskus kiinniotto on saattanut kestää n. 5min suunniteltua pidempään, kun kani ei ole iloloikiltaan malttanut lopettaa ulkoilua. Kanikohtaista on se, millaisessa ympäristössä se kannattaa päästää vapaaksi.

 Niila on yksi kaneistani, joka omaa vapaana ollessaan jopa koiraani paremmat käytöstavat. Se osaa tulla kutsusta luokse ja seurata pidempiäkin matkoja (esim. lähimetsästä kotiin ja toisinpäin). Kaikki kanit eivät kuitenkaan ihan näin edistyksellisiä ole, osa pitää käydä hakemassa syliin kun vapaanapito loppuu. Tärkeintä on, ettei vapaana oleva kani pelkää ihmistä vaan antaa tarvittaessa ottaa kiinni ongelmitta.

"Entä jos se kuitenkin säikähtää jotain yllättävää ja juoksee karkuun" -tämä on yleisin aiheeseen liittyvä kysymys, johon on yksinkertainen vastaus. Kani, kuten myöskään Suomessa tunnetut rusakko ja metsäjänis, eivät ikinä pakene juoksemalla suoraan paikasta A paikkaan B. Paetessa ne mutkittelevat ja juoksevat useita ympyröitä suhteellisen pienellä alueella, jotta petoeläimen olisi vaikeampaa löytää niitä hajun perusteella. Juoksemalla suoraan tiettyyn kohteeseen tulisi helposti löydetyksi.

Sitten vielä kanin elekielen tulkitsemisesta:

Kani on rauhallinen ja utelias, kun se tutkailee ympäristöään korvat eteen/sivuille suunnattuna ja juoksee "häntä rentona", ei ylhäällä alaselkään liimautuneena. Jos kani menee litteäksi maata vasten, korvat taaksepäin kääntyneenä ja selkään liimautuneena, se pelkää. Niilan kuvista näkee, miltä näyttää utelias ja rauhallinen kani.













One Angel
"Naya"


Naya & Wade (Passiongree's Dawn Of Creation)

Veljekset Higher Than Hope "Fio"
& Endless Forms Most Beautiful "Fuji"


Fio, Fuji & One Reason "Rafi"
















The Dance Of Dragons
"Darya"


Kommentit

Suosituimmat

Kanin sairaudet

Päivitetty 12.3.2018 Sairaudet on jaettu tässä tekstissä virusten aiheuttamiin, loisten aiheuttamiin, bakteerin aiheuttamiin ja muihin sairauksiin. Jos käytät tekstiäni jossain, merkitse mistä sen otit!   Blogini täytyy myös linkata selkeästi tekstin yhteyteen. Sairas kani on vietävä viivyttelemättä  lääkäriin  tai osattava itse hoitaa. Jokainen on vastuussa kaninsa hyvinvoinnista ja on velvollinen sen takaamaan. Hankalien, paljon hoitoa tai leikkauksia vaativien ja pitkäaikaisten sairauksien kohdalla on syytä miettiä, että kannattaako kania enää hoitaa, vai onko lopetus sille armollisempaa.  Terve kani: -Kanin nenän tulee olla kuiva  -Kanin normaali ruumiinlämpö on 38,5 - 40,5 astetta -Terve kani syö paljon heinää  -Hyvässä massassa, ei merkittäviä painonmuutoksia -Hyväkuntoinen turkki -Papanan tulee olla kuivaa, suurta ja vaaleaa -Kirkkaat silmät, jotka eivät vuoda Oikea annos on hyvä tarkastaa, koska osa eläinlääkäreistä määrää kaneille kipulääkk

Kanin ruokinta

Kirjoitan nyt pidemmän tekstin kanin ruokinnasta, koska aihe puhuttaa paljon netin kanipalstoilla. Monella kanin omistajalla on lemmikkinsä ruokinta todella huonolla mallilla, vaikka niin ei todellakaan pitäisi olla.  Heinä Heinän tärkeyttä ei voi liikaa painottaa. Heinä on kanin pääravintoa, jota sillä kuuluu olla jatkuvasti saatavilla. Sekään ei vielä riitä, vaan kanin täytyy todella syödä heinää riittävästi. 80-90% kanin ruokavaliosta tulisi koostua heinästä. Kanin tulee syödä heinää itsensä kokoinen kasa päivässä, joka tekee n. kanin oman painon verran heinää viikossa. Heinää kani ei voi syödä koskaan liikaa. Heinä pitää hampaat ja suoliston kunnossa, sekä tarjoaa kanille myös tekemistä, koska normaali kani kuluttaa suurimman osan päivästään heinää syödessä. Kanin täytyy syödä heinää lähes koko ajan, jotta sen suolisto pysyy toiminnassa. Kääpiöjänis Niila ja kanin itsensä kokoinen kasa heinää Kuvan kani painaa 1325g, eli 1,325kg. Kanin kokoinen pussi heinää pa

Kaksi uroskania yhdessä?

Kuulen usein puhuttavan, että kaksi urosta eivät tule ikinä keskenään toimeen, ne tappavat toisensa tai vähintään repivät henkihieveriin. Urosten pitämistä yhdessä kauhistellaan mielestäni turhan ehdottomasti, jokainen kani on yksilö ja kaikki kanit voivat, sukupuolesta riippumatta tapella keskenään, tai olla tappelematta. Toki todennäköisimmin toimeen tulevat kaksi naarasta tai leikattu uros ja naaras. Toisaalta kahden uroksen tullessa toimeen keskenään, ei minkään muun yhdistelmän välinen suhde meinaa yltää samalle tasolle. Oman kokemukseni perusteella leikatut urokset ovat yleensä juuri niitä reviiritietoisimpia. Niiden kanssa asuville naaraille on vuosien aikana tullut eniten haljenneita huulia ja muita puremahaavoja. Kerran heräsin keskellä yötä siihen, kun uros joka oli asunut kaksi vuotta saman naaraan kanssa, kävi tämän kimppuun ja naaras kiljui. Naaraiden totuttaminen yhteen on ollut itselleni kaikkein helpointa. Toisaalta myös ne urosyhdistelmät jotka ovat tulleet