Siirry pääsisältöön

Kanin lähettäminen Ruokavirastoon ruumiinavaukseen

Yllätten kuolleen kanin kuolinsyyn selvittäminen ei usein ole ensimmäisenä mielessä, etenkään jos kyseessä on talouden ainoa kani. Syyn selvittäminen kuitenkin antaa usein omistajalle mielenrauhan ja toisaalta tärkeää tietoa esimerkiksi RHD2 -tautitilanteesta muille kaninomistajille. Etenkin jos taloudessa on muita kaneja, kuolinsyyn selvittäminen on tärkeää tartuntatautien varalta.

Kanin lähettäminen ruumiinavaukseen Ruokavirastoon (ent. Evira) kuulostaa monimutkaiselta. Se on kuitenkin helppoa ja ajattelin koota tähän julkaisuun selkeät ohjeet asioista, joita moni pohtii.

Säilyttäminen ja pakkaaminen

Säilyvyyden takaamiseksi ruumiinavaukseen lähtevä eläin kannattaa jäähdyttää mahdollisimman lähelle 0°C. Eläin täytyy pakata vuotamattomaan pakettiin. Itse olen esimerkiksi laittanut kahteen päällekkäiseen muovipussiin, käärinyt ympärille muutaman kerroksen sanomalehteä ja laittanut sitten koko paketin pahvilaatikkoon. Kesäaikaan mukaan voi laittaa myös kylmäpakkauksia säilyvyyden takaamiseksi. 

Lähettäminen

Lähettäminen tapahtuu joko Postin tai Matkahuollon pikapakettina. Tarkista Ruokaviraston sivuilta oikea lähetyspaikka, kanit menevät pääosin Helsinkiin. Tarkista osoite Ruokaviraston sivuilta.  Perjantaina, viikonloppuna ja arkipyhinä ei voi eläintä lähettää, vaan silloin täytyy säilyttää sitä viikonlopun yli ja lähettää seuraavana arkipäivänä.

Jokaisesta eläimestä on täytettävä tutkimuslähete. Sen voi lähettää sähköpostilla siihen toimipisteeseen, mihin eläimen lähettää. Pakettiinkin on laitettava mukaan tutkimuslähete tai ainakin selkeät tiedot kyseisestä eläimestä ja sen lähettäjästä, jotta lähete ja eläin saadaan yksilöityä.

Tulokset

Tulokset tulevat postitse/sähköpostilla n. parin viikon kuluessa, tartuntatautitapauksista ilmoitetaan välittömästi puhelimitse. Tästä kannattaa kuitenkin laittaa lähetteeseen vielä erikseen pyyntö.

Tuhkaus

Ruumiinavauksen jälkeen eläimet menevät yhteishävitykseen, ellei niille ole valittu joko yksilö- tai yhteistuhkausta. Eläintä ei enää saa takaisin Ruokavirastolta, mutta ne saa kyllä yksilötuhkattaviksi, jos tuhkat ja uurnan haluaa itselleen. Jos haluat eläimen tuhkattavaksi, muista kirjoittaa tämä lähetteeseen ja olla yhteydessä tuhkaamoon. Ruokaviraston sivuilta löydät tuhkaamot, jotka heiltä hakevat eläimiä. 

Hinta

Itse olen maksanut kanin ruumiinavauksesta n. 150e, josta olen saanut laskun n. kuukauden kuluttua eläimen lähettämisestä. Pelkkä RHD-määritys maksaa ilmeisesti alle 50e. 




Kommentit

Suosituimmat

Kanin sairaudet

Päivitetty 12.3.2018 Sairaudet on jaettu tässä tekstissä virusten aiheuttamiin, loisten aiheuttamiin, bakteerin aiheuttamiin ja muihin sairauksiin. Jos käytät tekstiäni jossain, merkitse mistä sen otit!   Blogini täytyy myös linkata selkeästi tekstin yhteyteen. Sairas kani on vietävä viivyttelemättä  lääkäriin  tai osattava itse hoitaa. Jokainen on vastuussa kaninsa hyvinvoinnista ja on velvollinen sen takaamaan. Hankalien, paljon hoitoa tai leikkauksia vaativien ja pitkäaikaisten sairauksien kohdalla on syytä miettiä, että kannattaako kania enää hoitaa, vai onko lopetus sille armollisempaa.  Terve kani: -Kanin nenän tulee olla kuiva  -Kanin normaali ruumiinlämpö on 38,5 - 40,5 astetta -Terve kani syö paljon heinää  -Hyvässä massassa, ei merkittäviä painonmuutoksia -Hyväkuntoinen turkki -Papanan tulee olla kuivaa, suurta ja vaaleaa -Kirkkaat silmät, jotka eivät vuoda Oikea annos on hyvä tarkastaa, koska osa eläinlääkäreistä määrää kaneille kipulääkk

Kanin ruokinta

Kirjoitan nyt pidemmän tekstin kanin ruokinnasta, koska aihe puhuttaa paljon netin kanipalstoilla. Monella kanin omistajalla on lemmikkinsä ruokinta todella huonolla mallilla, vaikka niin ei todellakaan pitäisi olla.  Heinä Heinän tärkeyttä ei voi liikaa painottaa. Heinä on kanin pääravintoa, jota sillä kuuluu olla jatkuvasti saatavilla. Sekään ei vielä riitä, vaan kanin täytyy todella syödä heinää riittävästi. 80-90% kanin ruokavaliosta tulisi koostua heinästä. Kanin tulee syödä heinää itsensä kokoinen kasa päivässä, joka tekee n. kanin oman painon verran heinää viikossa. Heinää kani ei voi syödä koskaan liikaa. Heinä pitää hampaat ja suoliston kunnossa, sekä tarjoaa kanille myös tekemistä, koska normaali kani kuluttaa suurimman osan päivästään heinää syödessä. Kanin täytyy syödä heinää lähes koko ajan, jotta sen suolisto pysyy toiminnassa. Kääpiöjänis Niila ja kanin itsensä kokoinen kasa heinää Kuvan kani painaa 1325g, eli 1,325kg. Kanin kokoinen pussi heinää pa

Kaksi uroskania yhdessä?

Kuulen usein puhuttavan, että kaksi urosta eivät tule ikinä keskenään toimeen, ne tappavat toisensa tai vähintään repivät henkihieveriin. Urosten pitämistä yhdessä kauhistellaan mielestäni turhan ehdottomasti, jokainen kani on yksilö ja kaikki kanit voivat, sukupuolesta riippumatta tapella keskenään, tai olla tappelematta. Toki todennäköisimmin toimeen tulevat kaksi naarasta tai leikattu uros ja naaras. Toisaalta kahden uroksen tullessa toimeen keskenään, ei minkään muun yhdistelmän välinen suhde meinaa yltää samalle tasolle. Oman kokemukseni perusteella leikatut urokset ovat yleensä juuri niitä reviiritietoisimpia. Niiden kanssa asuville naaraille on vuosien aikana tullut eniten haljenneita huulia ja muita puremahaavoja. Kerran heräsin keskellä yötä siihen, kun uros joka oli asunut kaksi vuotta saman naaraan kanssa, kävi tämän kimppuun ja naaras kiljui. Naaraiden totuttaminen yhteen on ollut itselleni kaikkein helpointa. Toisaalta myös ne urosyhdistelmät jotka ovat tulleet