Siirry pääsisältöön

Mitä meille kuuluu?

Viimeisimmästä postauksesta on tovi vierähtänyt ja paljon on myös ehtinyt tässä ajassa tapahtua. Instagramin puolella olenkin jo uutiset kertonut, mutta tännekin tiedoksi että kasvatukseni on loppunut toistaiseksi, samoin koko muu harrastaminen. Haluan silti jatkaa sisällöntuotantoa ja vaikuttamista omien resurssieni ja voimavarojeni puitteissa. Koenkin sen olevan nyt huomattavasti helpompaa, koska enää ei tarvitse varoa mitä sanoo. Voin siis vapaasti nostaa esiin juuri niitä aiheita ja epäkohtia, joista itse haluan jotain sanoa. 


Miksi päädyin tähän ratkaisuun? 

Syy oli melko yksinkertainen. Etenkin huomion ja "julkisuuden" myötä rakkaasta harrastuksesta tuli oikea murheenkryyni. Kanipiirit ovat toksisin ympäristö missä olen koskaan ollut osallisena. Etenkin, kun vuosien saatossa jouduin todella syvälle siihen maailmaan. Älkää ymmärtäkö väärin, matkaan on tarttunut myös lukuisia hienoja muistoja ja ihmisiä. Silti jatkuva jokaisen liikkeen ruotiminen, tahallinen väärinymmärtäminen ja spekulointi on kuluttavaa, etenkin jos sitä jatkuu vuodesta toiseen ja se johtaa myös yksityiselämään vaikuttaviin tekijöihin. Ja kyllä, niitä on riittänyt. Kanivuosiin 2009-2020 mahtuu kaikkea perättömistä juoruista, kunnianloukkauksen kriteerit täyttävistä asioista ja henkilökohtaisuuksiin menevistä loukkauksista (mm. kisapaikalla ja yhdistysten kokouksissa) väkivallalla uhkaamiseen, aiheettomaan rikosilmoitukseen, eläinsuojeluilmoituksiin ja salakuvaukseen. Tämän lisäksi en ole voinut kaikissa tilanteissa toimia haluamallani tavalla välttääkseni jälleen yhden turhan kohun. Sain ensimmäisen osuuteni kanipiirien toksisuudesta jo heti ensimmäisenä kilpailuvuotena ollessani 12-vuotias. Silloisessa kohussa kanejani arvosteltiin "paskoiksi" Petsien keskustelupalstalla vanhempien harrastajien toimesta, kisapaikalla naurettiin ja keskustelussa ruodittiin myös mm. pukeutumistani, muistan ikuisesti yhden kommentin: "Miks käyttää tissivyötä ku ei oo tissejäkään" ...tämä kertonee kaiken. Myös kanieni liiallista lämmittelyä ruodittiin kyseisessä keskusteluryhmässä sen sijaan, että kisapaikalla olisi asiasta asiallisesti huomautettu. Tämän olen onneksi saanut nähdä muuttuvan parempaan suuntaan vuosien saatossa, sekä ollut itsekin osana muutosta ja olenkin siitä iloinen. Ehkä toivoa on vielä. Uusilla harrastajilla ei silti ole helppoa ja moni onkin jopa tietämättään jatkuvasti suurennuslasin alla ja arvostelun kohteena. Toivon että jokainen tuossa maailmassa vielä oleva tekee omalta osalta parhaansa paremman ilmapiirin suhteen. Muistakaa olla leimaamatta ketään huhujen perusteella.

Persoonana olen räiskyvä, joten sillä on varmasti ollut osuutensa monessa sopassa. Siitä huolimatta olen parhaani mukaan halunnut ja pyrkinyt olemaan oikeudenmukainen ja toimia omien arvojeni mukaisesti. Niin ei ole joka tilanteessa kuitenkaan tapahtunut. Kun on tarpeeksi syvällä tuollaisessa maailmassa, sotkeutuu helposti mukaan kaikkeen negatiiviseen. Haluankin omalta osaltani pyytää anteeksi niiltä, joita sanani tai tekoni ovat jossain tilanteessa loukanneet. On erikoista ajatella, että jossain toisessa elämässä voisi olla paljon yhteistä niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa on kanipiireissä tapellut, tai jopa kokenut vihamiehekseen. 

Kanipiirit ovat tarjoilleet niin elämän parhaita hetkiä, kuin myös niitä vaikeimpia. Suuri kiitos kaikille kanssakulkijoille, joiden kanssa on vuosien varrella jaettu erilaisia hetkiä. Myös ne huonommat kokemukset ovat olleet omalla tavallaan opettavaisia. Muhun saa ottaa yhteyttä milloin tahansa. 

Tämän postauksen kommentteihin voi ehdottaa aiheita, joista haluaa kuulla lisää. Kirjoittelen niistä jossain kohtaa, kun se tuntuu hyvältä. Ja tällä hetkellä se tuntuu. 

Pian jo vuoden jatkunut hiljaiselo on tuntunut hyvältä ja vapauttavalta, joka puolestaan vahvistaa kokemusta siitä, että päätös on oikea. Olen myös ehtinyt tekemään asioita, joista kaniaikoina pystyi vaan haaveilemaan. Tuntuu, että on taas tilaa hengittää. 

❤: Jassu

Kommentit

Lähetä kommentti

Suosituimmat

Kanin sairaudet

Päivitetty 12.3.2018 Sairaudet on jaettu tässä tekstissä virusten aiheuttamiin, loisten aiheuttamiin, bakteerin aiheuttamiin ja muihin sairauksiin. Jos käytät tekstiäni jossain, merkitse mistä sen otit!   Blogini täytyy myös linkata selkeästi tekstin yhteyteen. Sairas kani on vietävä viivyttelemättä  lääkäriin  tai osattava itse hoitaa. Jokainen on vastuussa kaninsa hyvinvoinnista ja on velvollinen sen takaamaan. Hankalien, paljon hoitoa tai leikkauksia vaativien ja pitkäaikaisten sairauksien kohdalla on syytä miettiä, että kannattaako kania enää hoitaa, vai onko lopetus sille armollisempaa.  Terve kani: -Kanin nenän tulee olla kuiva  -Kanin normaali ruumiinlämpö on 38,5 - 40,5 astetta -Terve kani syö paljon heinää  -Hyvässä massassa, ei merkittäviä painonmuutoksia -Hyväkuntoinen turkki -Papanan tulee olla kuivaa, suurta ja vaaleaa -Kirkkaat silmät, jotka eivät vuoda Oikea annos on hyvä tarkastaa, koska osa eläinlääkäreistä määrää kaneille kipulääkk

Kanin ruokinta

Kirjoitan nyt pidemmän tekstin kanin ruokinnasta, koska aihe puhuttaa paljon netin kanipalstoilla. Monella kanin omistajalla on lemmikkinsä ruokinta todella huonolla mallilla, vaikka niin ei todellakaan pitäisi olla.  Heinä Heinän tärkeyttä ei voi liikaa painottaa. Heinä on kanin pääravintoa, jota sillä kuuluu olla jatkuvasti saatavilla. Sekään ei vielä riitä, vaan kanin täytyy todella syödä heinää riittävästi. 80-90% kanin ruokavaliosta tulisi koostua heinästä. Kanin tulee syödä heinää itsensä kokoinen kasa päivässä, joka tekee n. kanin oman painon verran heinää viikossa. Heinää kani ei voi syödä koskaan liikaa. Heinä pitää hampaat ja suoliston kunnossa, sekä tarjoaa kanille myös tekemistä, koska normaali kani kuluttaa suurimman osan päivästään heinää syödessä. Kanin täytyy syödä heinää lähes koko ajan, jotta sen suolisto pysyy toiminnassa. Kääpiöjänis Niila ja kanin itsensä kokoinen kasa heinää Kuvan kani painaa 1325g, eli 1,325kg. Kanin kokoinen pussi heinää pa

Kaksi uroskania yhdessä?

Kuulen usein puhuttavan, että kaksi urosta eivät tule ikinä keskenään toimeen, ne tappavat toisensa tai vähintään repivät henkihieveriin. Urosten pitämistä yhdessä kauhistellaan mielestäni turhan ehdottomasti, jokainen kani on yksilö ja kaikki kanit voivat, sukupuolesta riippumatta tapella keskenään, tai olla tappelematta. Toki todennäköisimmin toimeen tulevat kaksi naarasta tai leikattu uros ja naaras. Toisaalta kahden uroksen tullessa toimeen keskenään, ei minkään muun yhdistelmän välinen suhde meinaa yltää samalle tasolle. Oman kokemukseni perusteella leikatut urokset ovat yleensä juuri niitä reviiritietoisimpia. Niiden kanssa asuville naaraille on vuosien aikana tullut eniten haljenneita huulia ja muita puremahaavoja. Kerran heräsin keskellä yötä siihen, kun uros joka oli asunut kaksi vuotta saman naaraan kanssa, kävi tämän kimppuun ja naaras kiljui. Naaraiden totuttaminen yhteen on ollut itselleni kaikkein helpointa. Toisaalta myös ne urosyhdistelmät jotka ovat tulleet